Anterior    Sumari Següent

Les classes de raïm
 
 
Sense el raïm, no hi hauria vi. Moltes són les varietats de cep i dels seus respectius fruits, els raïms, que segons la classe donen unes característiques o unes altres al vi. Aquí teniu un recull dels principals tipus.

Cabernet sauvignon: raïm negre, saborós, aromàtic i ric en tanins. El gotim és petit, de gra petit, esfèric, gust amarg. És d'origen francès (Bordeus) i està considerat com el millor raïm negre del món, és la varietat més completa i adequada per a l'elaboració de negres de criança i rerserves. S'adapta a tots els terrenys i climes.

Carinyena: varietat tardana negra, conreada al Priorat, Empordà i Aragó. Raïm compacte i de gra esfèric. Serveix per produir vi de molt color i molt cos, adient per ser envellit.

Chardonnay: originari de la Borgonya, menut i de grans petits, esfèrics i de pell groga i fina. S'empra per elaborar xampany i vins blancs de qualitat, molt apreciats als USA. També anomenat pinot blanc

Garnatxa: varietat negra, molt extesa pel seu fàcil cultiu i bona producció. Precisa un clima mediterrani càlid. Aporta cos, fruitositat i carnositat als vins. Es considera originari d'Aragó. De gotims compactes i mitjans, grans negres i carnosos.

Monestrell: raïm negre molt

menut i compacte, provinent de Bordeus, amb gust fort, destinat a l'elaboració de vins aromàtics i rancis. Apte per al secà.

Merlot: raïm de cep merlot, de gra menut i pell gruixuda, que dóna vins fins de color robí molt intens. És originari de Bordeus i fa poc que ha estat introduït a Catalunya. Dóna vins, de graduació mitjana, que envelleixen ràpidament sense perdre qualitat.

Macabeu: varietat de raïm pròpia de Catalunya i Aragó, de raïm blanc, de gra mitjà, fort i molt bo, perfumat, agradable al paladar, melós, lleugerament afruitat, aromàtic amb
acidesa mitjana, que envelleix bé en roure.

Moscatell: varietat de raïm blanca o negra, cultivada arreu d'Europa i al nord d'Àfrica. A vegades se n'indica la procedència: moscatell italià, rus, d'Alexandria, de Màlaga, etc. Raïm menut, de gra gros i ovoide, amb perfum i amb un gust dolç que recorda el mesc

Parellada: raïm blanc, de gra gros, emprat per elaborar cava i brandi. Fi i d'acidesa equilibrada.

Picapoll: varietat de raïm blanc (si bé també n'hi ha una varietat negra), cultivada principalment a Catalunya i Occitània. Poc compacte, de gra menut i esfèric i de pell molt tendra i prima, molt saborós

Trepat: varietat autòctona de raïm negre, menut i atapeït, de gra gros i que dóna vins amb poca aroma.
Ull de llebre: varietat de raïm negre, cutlivat a Catalunya i Mallorca. Allargat, compacte, de gra mitjà. Se n'obtenen vins de qualitat, equilibrats i amb cos, molt estables. L'aroma dels vins elaborats amb aquesta varietat recorda la grosella i les prunes. En castellà, tempranillo.
Altres varietats: Aledo, Boval
Rojal, Pero Ximenes, Pinot negre, Syrah Xarel.lo.

Text i fotos: MRG

Anterior    Sumari Següent