Les classes de raïm
Sense el raïm, no hi hauria vi. Moltes
són les varietats de cep i dels seus respectius fruits, els raïms,
que segons la classe donen unes característiques o unes altres al
vi. Aquí teniu un recull dels principals tipus.
Cabernet sauvignon: raïm negre, saborós, aromàtic i ric en tanins. El gotim és petit, de gra petit, esfèric, gust amarg. És d'origen francès (Bordeus) i està considerat com el millor raïm negre del món, és la varietat més completa i adequada per a l'elaboració de negres de criança i rerserves. S'adapta a tots els terrenys i climes. Chardonnay: originari de la Borgonya, menut i de grans petits, esfèrics i de pell groga i fina. S'empra per elaborar xampany i vins blancs de qualitat, molt apreciats als USA. També anomenat pinot blanc Garnatxa: varietat negra, molt extesa pel seu fàcil cultiu i bona producció. Precisa un clima mediterrani càlid. Aporta cos, fruitositat i carnositat als vins. Es considera originari d'Aragó. De gotims compactes i mitjans, grans negres i carnosos. Monestrell: raïm negre molt |
menut i compacte, provinent
de Bordeus, amb gust fort, destinat a l'elaboració de vins aromàtics
i rancis. Apte per al secà.
Merlot: raïm de cep merlot, de gra menut i pell gruixuda, que dóna vins fins de color robí molt intens. És originari de Bordeus i fa poc que ha estat introduït a Catalunya. Dóna vins, de graduació mitjana, que envelleixen ràpidament sense perdre qualitat. Macabeu: varietat de raïm pròpia
de Catalunya i Aragó, de raïm blanc, de gra mitjà, fort
i molt bo, perfumat, agradable al paladar, melós, lleugerament afruitat,
aromàtic amb
Parellada: raïm blanc, de gra gros, emprat per elaborar cava i brandi. Fi i d'acidesa equilibrada. Picapoll: varietat de raïm blanc (si bé també n'hi ha una varietat negra), cultivada principalment a Catalunya i Occitània. Poc compacte, de gra menut i esfèric i de pell molt tendra i prima, molt saborós |
Trepat: varietat
autòctona de raïm negre, menut i atapeït, de gra gros
i que dóna vins amb poca aroma.
Rojal, Pero Ximenes, Pinot negre, Syrah Xarel.lo. Text i fotos: MRG |